Opružni kultivator (tiler)

Opis

Opružni kultivatori (tileri) ovog tipa su široko prihvaćeni i neizostavni su deo opreme velikog broja voćara i u Evropi i kod nas. To su idelana oruđa za prolećnu i letnju obradu međurednih površina. Za razliku od klasičnih tilera, radna tela ovog opružnog kultivatora  imaju sva tri stepena slobode što znači da pri prolasku kroz zemlju, osciluju u svim pravcima i smerovima. Na taj način ova mašina savršeno ralji zemljište, popravlja njegovu strukturu, uništava korov, čisti međuredne površine i uspostavlja povoljan vodnovazdušni režim.

U čemu je tajna efikasnog i kvalitetnog funkcionisanja ovog oruđa?

  1. Radna tela (opruge), italijanske kompanije EUROZAPPA su izrađene od specijalnog čelika sa pateniranim odnosom C:Mn:Si što je uslov bez koga se ne može.
  2. Imajući u vidu da su dvostruko savijena, ukupna dužina radnih tela je izuzetno velika.
  3. Opruge su pričvršćene samo u jednoj, i to krajnjoj, tački što drugom kraju, koji prolazi kroz zemlju omogućuje snažno i slobodno oscilovanje u svim pravcima.

Na raspolaganju Vam stoje radna tela sa poprečnim presekom od , 25x25mm i 30x30mm. Izbor veličine rama i broja radnih tela koja se na njega stavljaju zavisi isključivo od jačine traktora.

Kao radne alatke, na krajeve opružnih kultivatora se mogu montirati motičice u obliku strelice (tzv. pačja noga) (1), u obliku lista (2) ili u obliku koplja (3).

Jenostavnom zamenom motičica na istom oruđu, u funkcionalnom smislu dobijate praktično novu mašinu.